برچیده شدن صف های فروش با پر شدن محصولات/ مرغ کیلویی چند؟
مغازه های خالی از خریدار و قفسه های پر از محصول؛ نشانه ای از کاهش تقاضای مرغ و محصولات گوشتی طی روزهای اخیر است؛ خبری از صف های طولانی خرید نیست، به گفته مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی میزان تولید بیش از میزان مصرف است و حتما باید مرغ مازاد ذخیره و یا صادر شود. برای پایداری تولید، بهترین راه حل صادرات مرغ است که می تواند در ارزآوری هم نقش مهمی داشته باشد.
به گزارش سقف شیبدار، قیمت مرغ در سال گذشته در برهه ای به کیلویی 120 هزار تومان رسید که یک رکورد بود. در نیمه سال گذشته قیمت مرغ آرام آرام کاهش یافت و به حدود 75 هزار تومان رسید. در سال 1403 نیز قیمت ها با کاهش یا جهش قابل توجهی همراه نشده اما با نگاه به نقاط مختلف اعم از فروشگاه های زنجیره ای، مغازه ها و قصابی ها و میادین تره بار می توان تفاوت را در قیمت ها مشاهده کرد.
مرغ کیلویی چند؟
مشاهدات عینی نیز حاکی از این است که قیمت فروش این محصول با قیمت عرضه متفاوت است. امروز به یکی از کشتارگاه ها رفتیم و علی رغم روزهایی که در سال گذشته با آن مواجه بودیم، هیچ صف طولانی برای خرید مرغ وجود نداشت و گویی بازار این محصول چندان داغ نبود. در این بازار، هر کیلو مرغ با قیمت حدود 77 تا 78 هزار تومان به فروش می رسید و به گفته فروشندگان محصولات کشتار روز بودند. آن ها می گفتند این روزها تقاضای مردم برای خرید بسیار کاهش یافته و در بسیاری از مواقع مجبور هستند برای جلوگیری از فساد کالا، آن ها را زیر قیمت خرید حتی بفروشند و این چیزی جز ضرر و زیان برای تولیدکننده و فروشنده ندارد.
دلیل اختلاف قیمت در مغازه های تره بار چیست؟
در این میان شاهد اختلاف قیمت های کمتر از 5000 تومان نیز در داخل کشتارگاه بودیم که به گفته فروشندگان یا مستاجر و مجبور به این افزایش قیمت بودند و یا خودشان کشتار نداشتند و مرغ را خریداری می کردند و برای داشتن سود این افزایش قیمت را بر محصول اعمال می کردند. اما آنچه که بر چهره بازار حاکمیت داشت جمعیت اندک خریداران و بازاریابی و تبلیغ فروشندگان جلوی مغازه هایشان بود که از کیفیت بالا و تازه بودن محصولشان تعریف می کردند تا خریدار را جذب کنند، اما در نهایت چیزی جز نگاه بی تفاوت و گذر مردم نصیبشان نمی شد.
برخی فروشگاه ها کیفیت پایین را با قیمت بالا ارایه می دهند!
به سراغ مردمی که در آن جا خرید می کردند نیز رفتیم. گویی مشتری ثابت خرید کشتار روز بودند و همیشه از تره بار خرید می کردند. برخی از آن ها می گفتند:« به لحاظ قیمت تفاوت چندان زیادی با فروشگاه های زنجیره ای و مغازه ها ندارد، اما کیفیت و تازگی در بازار بهتر است. کشتار روز است و می توانی هر چقدر نیاز داری خرید کنی. محدودیتی ندارد که باید حتما مرغ کامل بخری یا ران و یا… تازه است و از سلامت آن نیز اطمینان داریم. متاسفانه در برخی از فروشگاه ها با وجود اینکه تاریخ مصرف بر روی آن ها درج شده اما در زمان مصرف می بینیم آن تازگی و کیفیتی که توقع داریم ندارد.».
سراغ آقایی که با گفتار آشنا سراغ فروشنده ها می رفت و در حجم بالایی نیز خریداری کرده بود رفتیم که گفت:« سراغ مغازه ها که می رویم هر قیمتی که مدنظرشان باشد بدون کنترل مرغ عرضه می کنند و شاید حتی کهنه هم باشد و برای قیمت هم اعتراض کنی می گویند نمی خواهی نخر، حوصله چک و چانه زدن ندارم و یا سر و ته مرغ را می زنند و در نهایت استخوان به جای گوشت تحویلت می دهند با وزن بیشتر و قیمت بالاتر اما در اینجا قیمت دولتی است و با یک نرخ مشخصی خرید می کنیم و کیفیت هم مناسب است».
اما داستان در بازار مرغ فروشان تمام نشد. به فروشگاه های زنجیره ای رفتیم که مرغ های بسته بندی شده ردیف شده بودند و در برندهای مختلف از 91 هزار و 200 تا حتی 110 هزار تومان نیز به فروش می رسید که پر بودن قفسه ها می توانست نشانه ای از کاهش تقاضا و خرید مردم باشد.
کیفیت بالا دلیلی برای قیمت بالا؟
در قصابی های محدوده ولیعصر نیز قیمت مرغ از 89 هزار تومان تا 95 هزار و حتی 100 هزار تومان نیز به فروش می رسید که به بررسی دلیل این اختلاف قیمت ها پرداختیم. بسیاری از فروشندگان پاسخگو نبودند و علاقه ای به جواب دادن هم نداشتند می گفتند کیفیت محصولشان بالاست و خدمات بهتری ارایه می دهند برای همین هم با سایر قصابی ها اختلاف قیمت دارند.
آخرین قصابی که گذری به آن سر زدیم، مرغ را به قیمت 89 هزار تومان به فروش می رساند و وقتی از تفاوت قیمت ها از او پرسیدیم گفت: چندان نمی توان به اختلاف قیمت ها خرده گرفت. این که از کجا خرید کنی مهم است. در بسیاری از مواقع وقتی قصاب برای خرید گوشت و مرغ به بازار می رود، فروشنده برای فروش محصول خود کشتار روز گذشته را با قیمت ارزان تری می فروشد و قصاب هم با قیمت پایین تری نسبت به سایر مغازه ها عرضه می کند و در اینجاست که مردم فکر می کنند چرا اینجا ارزان تر است و یا به کیفیت شک می کنند و یا به فروشنده های دیگر اما در واقع عوامل بسیار زیادی بر این اختلاف قیمت ها تاثیرگذار است. از تاریخ انقضا و تازگی گوشت گرفته تا کرایه حمل و نقل آن همگی در قیمت موثر است.
او می گفت: نکته مهم این است که فروشنده، اول محصول را وزن و بعد تمیز می کند. حالا ممکن است یکی از 10 کیلو مرغی که خریداری کرده 7 کیلو گوشت خالص بگیرد و دیگری 8 کیلو. حال آنکه کیفیت و میزان کمتری دریافت کرده هزینه کمتری نیز پرداخت کرده است و آنکه میزان و کیفیت بیشتری دریافت کرده قیمت بیشتری نیز پرداخت کرده که اگر منطقی هم بررسی کنیم در واقع گران نخریده بلکه محصول بیشتر و با کیفیت تری به خانه خود می برد و پول خود را دور نینداخته.
به تاریخ انقضای گوشت دقت کنید !
این فروشنده با تاکید بر اینکه مرغ مانده و کهنه دور ریز بیشتری دارد گفت: در بسیاری از مواقع خریداران به تاریخ مصرف آن محصول دقت نمی کنند و همین عدم دقت، هزینه بیشتری را بر دوش آن ها می گذارد چراکه هرچه محصول تازه تری را بخرند سود بیشتری در آن است. گوشت و مرغ تازه دور ریز ندارد اما آنکه از تاریخ کشتارش گذشته به مرور میزان گوشت کمتری به ما تحویل می دهد و این برای خریدار ضرر است و باید حتما قبل از خرید به تاریخ انقضایش دقت کنند.
رنگ رخساره خبر می دهد از سر درون
وی درباره اینکه هنگام خرید چگونه تازگی آن محصول را تشخیص دهیم گفت: رنگ رخساره خبر می دهد از کیفیت آن محصول. مرحله اول شناسایی یک قصاب معتمد است که او را بشناسند و بتوانند محصول مناسبی را خریداری کنند اما به طور کلی رنگ گوشت، مهم ترین نشانه سالم بودن آن است. رنگ روشن گوشت، از تازه بودن آن خبر می دهد. به طور مثال گوشت گوساله وقتی بریده می شود، صورتی رنگ است و گوشت گوسفندی هم رنگی بین صورتی و قرمز دارد و تیره شدن آن ها نشان دهنده کهنه بودن گوشت است.
او تاکید می کرد: بسته بندی مرغ نیز کار را برای شناسایی تازه بودن آن آسان کرده و کافی است به آن توجه کنید. روی بسته بندی مرغ ها تاریخ تولید و انقضا درج شده است و بزرگ ترین کمکی که خریداران می توانند برای کنترل هزینه و کیفیت به خود کنند توجه به همین تاریخ است.
میزان تولید بیش از مصرف است
علت این قیمت گذاری برای مرغ را در بسیاری از مواقع به کمبود یا ورادات نهاده های دامی ربط می دهند که علی ابراهیمی – مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی کشور – در گفت و گو با سقف شیبدار اظهار کرد: در حال حاضر در زمینه نهاده های دامی مشکل خاصی نیست و به گفته مسیولین وزارت جهاد کشاورزی نهاده های دامی تا 6 ماه آینده تامین شده و برنامه ریزی برای تامین نیاز تا پایان سال هم صورت گرفته است و در این زمینه مشکلی نداریم.
وی درباره میزان جوجه ریزی در فروردین سال جاری نیز گفت: میزان جوجه ریزی در فروردین 140 میلیون قطعه بوده و پیش بینی اردیبهشت هم حدود 150 میلیون خواهد بود. نکته مهم این است که میزان تولید بیش از میزان مصرف است و حتما باید مرغ مازاد ذخیره و یا صادر شود.
ابراهیمی درباره وضعیت بازار مرغ گفت: در حال حاضر قیمت مرغ زنده از قیمت تمام شده برای مرغداران کمتر بوده و در حال زیان هستند که برای پایداری تولید خطر جدی محسوب می شود. برای پایداری تولید، بهترین راه حل صادرات مرغ است.
پایان خبر سقف شیبدار
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "برچیده شدن صف های فروش با پر شدن محصولات/ مرغ کیلویی چند؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "برچیده شدن صف های فروش با پر شدن محصولات/ مرغ کیلویی چند؟"، کلیک کنید.