کاربردهای بالقوه بازخورد لمسی| انتقال حس مجازی به تجربه ای واقعی
جهان در علم و فناوری آینده 13؛
وقتی فرد مشغول انجام بازی ویدیویی است در مواقع خاصی دسته بازی به لرزه در می آید تا حسی واقعی تجربه شود. بازخورد لمسی استفاده از محرک های فیزیکی برای شبیه سازی تجربیات لمسی است.
خبرگزاری علم و فناوری سقف شیبدار- هدا عربشاهی: بازخورد لمسی به استفاده از لمس و لرزش برای انتقال حواس یا احساسات از دستگاه به انسان اشاره دارد. وظیفه این کار به عهده نرم افزاری است که به تعاملات کاربر پاسخ می دهد. بازخورد لمسی برای درگیر کردن بیشتر حواس کاربر است تا درکی عمیق تر و فراگیرتر را از تعامل با دستگاه تجربه کند. محصولاتی که بازخورد لمسی دارند، اغلب انواع مختلفی از احساسات را برای مطابقت با محرک های دیداری و شنیداری مختلف ارایه می کنند. برای مثال، وقتی فرد مشغول انجام بازی ویدیویی است در مواقع خاصی و باهدف درک بهتر موقعیت، دسته کنترلگر بازی به لرزه در می آید یا زمانی که کاربر صفحه نمایشگر تلفن همراه هوشمند را لمس می کند حس فشاردادن دکمه ای واقعی را تجربه می کند. به بیانی ساده، بازخورد لمسی استفاده از محرک های فیزیکی برای شبیه سازی تجربیات لمسی است و در آینده می تواند کاربردهایی فراتر از بازی های ویدیویی و تلفن های همراه هوشمند داشته باشد.
***
رابط های لمسی دستگاه هایی رباتیک اند که برای تعامل مستقیم با انسان طراحی شده اند و دارای عملکردی هستند که به فرد این حس را القا می کنند که شبیه سازی نیروهای فیزیکی، مثلاً نیروی تماس با یک شیء را درک کند. برخلاف رابط های معمولیِ انسان ماشین که فقط اطلاعات دیداری و شنیداری را ارایه می دهند، رابط های لمسی ویژگی برقرارکردن ارتباط با کانال های حرکتی و کانال های لمسی انسان را دارند. استفاده از این کانال ها به کاربر اجازه می دهد تعامل بسیار کامل تر و شهودی تری را با دستگاه داشته باشد و این فرآیند را شبیه به تعاملات عادی با اشیاء معمولی تجربه کند. با رابط های لمسی از هر جهت می توان همانند ربا ت هایی رفتار کرد که وظیفه اصلی شان این است که ازطریق دست ها یا پاهای انسان با او تعامل کنند. سامانه لمسی معمولاً از یک یا چند مبدل الکترومکانیکی شامل حسگرها و محرک هایی تشکیل می شود که با کاربر در تماس مستقیم اند و وظیفه شان انتقال سیگنال های مکانیکی به قسمت هایی از بدن است که با آنها در تماس هستند. این بدان معنی است که وقتی کاربر دستگاه را لمس می کند، دستگاه هم این لمس را با لمس کردن کاربر پاسخ می دهد.
آغاز تعامل لمسی انسان ماشین
فناوری های لمسی در دهه 1960 و هم زمان با تولد و توسعه فناوری رباتیک متولد شدند. در آغاز، این فناوری ها در توسعه سامانه هایی برای کنترل از راه دور ربات ها و بازوهای رباتیک در پروازهای فضایی کاربرد پیدا کردند. این اولین کاربردها عموما از رابط انسان ماشین (HMI) استفاده می کردند که به طور فیزیکی به دستگاه کنترل شده متصل بود، اما قادر به انجام بازخورد نیرو نبود و نمی توانست احساسات لامسه یا حرکتی را به کاربر بازگرداند و این فقط کاربر بود که ازطریق لمس دستگاه، دستورات لازم را به آن منتقل می کرد. از نیمه دوم دهه 1980 اولین رابط های لمسی با توانایی انجام بازخورد نیرو و متشکل از سامانه های رباتیک شبکه ای توسعه یافتند و امکان تولد تعداد بی شماری برنامه های کاربردی جدید مبتنی بر کنترل از راه دور و حسگر را فراهم کردند.
از دهه 1990، شرکت ها تلاش هایی را آغاز کردند که محصولاتی مصرفی تولید کنند که به کاربران امکان دهد بازخورد لمسی را از دستگاه ها دریافت و به عبارتی اشیاء مجازی را با لمس آنها «احساس» کنند.
این میان، شرکت پژوهش های لمسی Immersion Corporation در دهه 2000 شروع به توسعه نوعی فناوری لمسی برای محیط بازی واقعیت مجازی کرد که به یک ابزار اسکلت بیرونی مجهز بود که کاربران می توانستند آن را دور دستانشان ببندند.
بازخورد لمسی چگونه کار می کند؟
دستگا ه های لمسی از ابزارهایی چون موتورها، حسگرها و بلندگوها برای ایجاد بازخورد لمسی استفاده می کنند. این دستگاه ها به گونه ای برنامه ریزی می شوند که هنگام انجام عملی خاص، بازخورد لمسی را به صورت خروجی عرضه کنند. فناوری های مختلفی چون ریزدستگاه هایی که روی پوست قرار می گیرند یا دستگاه های اسکلت بیرونی یا فناوری لرزشی که در تلفن های همراه هوشمند وجود دارد می توانند محرک مکانیکی را که کاربر به عنوان خروجی احساس می کند تولید کنند.
ریزدستگاه های روی پوست را می توان در انواع دستکش های لمسی یا سایر پوشیدنی ها یافت. این دستگاه ها در یک موقعیت مجازی برای مثال برداشتن لیوان از روی میز در یک بازی ویدیویی، به گونه ای به پوست فشار وارد می کنند که کاربر همان حسی را تجربه می کند که هنگام برداشتن لیوان واقعی از روی میز خانه اش دارد. دستگاه های اسکلت بیرونی اغلب در صنعت بازی های رایانه ای وجود دارند و از بازخورد نیروی فعال برای ایجاد محرک استفاده می کنند. این دستگاه ها به موتورهای الکترومکانیکی متکی هستند که بخش های خاصی از بدن را هدف قرار می دهند که با تجربه بازی مرتبط است. برای مثال، اگر کاربر طی بازی فوتبال مجازی، اسکلت بیرونی بازخورد لمسی را پوشیده باشد و پایش را هم زمان با آواتار خودش در بازی که به توپ ضربه می زند بالا بیاورد حس واقعی ضربه زدن به توپ را تجربه می کند.
فناوری لرزشی معمولا در دستگاه های لمسی متکی بر واقعیت مجازی به کار می روند. دستگاه های لمسی مجهز به فناوری ارتعاشی از محرک های پیزوالکتریک و محرک های تشدید خطی برای ایجاد احساس غرش و لرزش و همچنین الگوهای ارتعاشی استفاده می کنند. برای مثال، اگر کاربر با هدست واقعیت مجازی مشغول قدم زدن در جنگلی مجازی باشد با دریافت لرزش از سوی ابزار کنترل گر می تواند موانع را احساس کند.
دستگاه بازخورد لمسی جدیدی که به کاربر می گوید کجا برود
گروهی از پژوهشگران دپارتمان مهندسی مکانیک دانشگاه رایس که آگوست 2023 نتایج یافته هایشان را در نشریه تخصصی دیوایس منتشر کردند دستگاه پوشیدنی جدیدی را برپایه نوعی پارچه حساس به لمس ابداع کردند که قادر است کم توانی های کاربر در دیدن و شنیدن را جبران کند. پارچه لمسی ابداعی این محققان می تواند نمونه ای از کاربردهای فناوری بازخورد لمسی در آینده باشد.
در این دستگاه پوشیدنی جدید، به جای استفاده از سخت افزارهای سنگین که حرکت را برای کاربر دشوار می کنند تمام لوازم جانبی که در سامانه لمسی به کار می روند درون پارچه گنجانده شده و این سامانه با استفاده از فرایند کنترل سیال برپایه هدایت سنتی ولتاژ و شدت جریان الکتریسیته، نیاز به سخت افزار را تا حد قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.
این دستگاه پوشیدنی که از یک کمربند و دو آستین پارچه ای تشکیل شده ، برای کنترل و ارسال سیگنال های لمسی پیچیده ای چون لرزش، ضربه زدن و فشردن، به سیگنال های سیالی چون فشار و شدت جریان متکی است.
همچنین مخزن کوچک و سبکی محتوی دی اکسیدکربن که به کمربند چسبانده شده است، مدارهای هوابند موجود در پارچه ضدآب را تغذیه می کند و باعث می شود کیسه هایی که در آستین ها قرار گرفته اند با نیرو و بسامد متفاوت باد شوند.
پژوهشگران این دستگاه را برای موقعیت یابی در خیابان های هیوستون آمریکا آزمایش کردند و در آزمایش دیگری، کاربر با پیروی از دستورالعمل هایی که ازطریق آستین ها به او منتقل می شد قطعات نامریی تتریس را بدون نیاز به دیدن، در مزرعه ای ترسیم کرد.
کمربند این دستگاه، دارای نمونه باریکی از سامانه کنترل الکترونیکی است. درمجموع 12 کیسه در دو آستین (در هر آستین 6 کیسه کوچک) نصب شده اند که براساس مسیری که از قبل برای آنها تعیین شده به تدریج باد می شوند و چهار جهت جلو، عقب، چپ یا راست را نشان می دهند.
در آینده، این فناوری می تواند مستقیماً با سامانه ها و برنامک های موقعیت یابی ادغام شود و فردی که از مشکلات دیداری و شنیداری رنج می برد می تواند لباسی را بپوشد که از جنس این پارچه حساس به لمس است. لباس باکمک سامانه موقعیت یابی می تواند کاربر را آگاه کند که مسیرش را بدون نیاز به حواس دیداری شنیداری پیدا کند.
در ادامه این مطالعه، پژوهشگران برای آزمایش دوام پارچه، آن را 25 مرتبه شستند. سپس آن را برش دادند و بارها اتو کشیدند و پارچه همچنان محرک های الکتریکی را به صورت بازخوردهای لمسی به بازوهای کاربر منتقل می کرد.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "کاربردهای بالقوه بازخورد لمسی| انتقال حس مجازی به تجربه ای واقعی" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "کاربردهای بالقوه بازخورد لمسی| انتقال حس مجازی به تجربه ای واقعی"، کلیک کنید.