گم شدن هواپیما

گم شدن یک هواپیمای مسافربری بزرگ با صدها سرنشین بر فراز اقیانوس یکی از هولناک ترین کابوس های دنیای هوانوردی است. این اتفاق نه تنها خانواده ها را در سوگ و بی خبری فرو می برد بلکه سؤالات بی پاسخ بسیاری را برای کارشناسان و عموم مردم ایجاد می کند. ناپدید شدن پرواز ۳۷۰ خطوط هوایی مالزی در سال ۲۰۱۴ یکی از همین معماهای پیچیده است که با گذشت سال ها همچنان ابعاد پنهان آن ذهن ها را به خود مشغول داشته است. در این محتوا به بررسی جزئیات این پرواز هواپیمای بوئینگ ۷۷۷ مسافران و خدمه تلاش های گسترده جستجو فرضیه های مطرح شده و سرنوشت نامعلوم آن می پردازیم تا تصویری جامع از این حادثه بی سابقه ارائه دهیم.

گم شدن هواپیما

ناپدید شدن پرواز ۳۷۰ خطوط هوایی مالزی

پرواز شماره ۳۷۰ خطوط هوایی مالزی یک پرواز برنامه ریزی شده از کوالالامپور به پکن بود که در تاریخ ۸ مارس ۲۰۱۴ با ۲۳۹ نفر شامل ۲۲۷ مسافر و ۱۲ خدمه ناپدید شد. این هواپیما از نوع بوئینگ ۷۷۷ بود و پس از برخاستن از فرودگاه کوالالامپور ارتباط آن با رادار و سیستم های ردیابی قطع شد و از مسیر اصلی خود منحرف گشت. این حادثه یکی از بزرگترین و پرهزینه ترین عملیات جستجو در تاریخ هوانوردی را رقم زد.

دربارهٔ بوئینگ ۷۷۷

بوئینگ ۷۷۷ یکی از هواپیماهای پهن پیکر و موفق شرکت بوئینگ است که به دلیل ایمنی بالای خود شهرت دارد. این مدل از سال ۱۹۹۵ وارد خدمت شده و سابقه عملیاتی درخشانی داشته است. پرواز ۳۷۰ با شماره دم 9M-MRO یکی از هواپیماهای بوئینگ ۷۷۷ سری ۲۰۰ئی آر بود که از سال ۲۰۰۲ در ناوگان مالزی ایرلاینز خدمت می کرد.

این هواپیما تا زمان حادثه بیش از ۲۰ هزار ساعت پرواز و ۳ هزار چرخه پروازی را به ثبت رسانده بود. آخرین چکاپ فنی آن در فوریه ۲۰۱۴ انجام شده بود و هیچ نقص فنی عمده ای گزارش نشده بود. بوئینگ ۷۷۷ به سیستم های ارتباطی و ناوبری پیشرفته ای مجهز است که قطع همزمان و ناگهانی آن ها در پرواز MH370 یکی از دلایل اصلی پیچیدگی این معما محسوب می شود.

مسافرین و خدمه

در مجموع ۲۳۹ نفر شامل ۲۲۷ مسافر و ۱۲ خدمه در پرواز MH370 حضور داشتند. اکثریت مسافران تبعه چین و مالزی بودند اما افرادی از ۱۴ کشور مختلف از جمله ایران استرالیا کانادا فرانسه هند اندونزی هلند نیوزیلند روسیه تایوان اوکراین و ایالات متحده آمریکا نیز در این پرواز بودند. خدمه پرواز همگی مالزیایی بودند و شامل دو خلبان باتجربه می شدند.

سوار شدن دو مسافر ایرانی با پاسپورت های دزدی

یکی از جزئیات اولیه و قابل توجه حادثه کشف این موضوع بود که دو نفر از مسافران ایرانی با پاسپورت های دزدی سوار هواپیما شده بودند. این پاسپورت ها متعلق به یک شهروند اتریشی و یک شهروند ایتالیایی بود که پیشتر در تایلند به سرقت رفته بودند. اینترپل در این خصوص ابراز نگرانی کرد.

تحقیقات بعدی پلیس مالزی نشان داد که یکی از این مسافران یک جوان ۱۹ ساله ایرانی بوده که قصد مهاجرت به آلمان را داشته است. مقامات پلیس ارتباط این دو مسافر با گروه های تروریستی را رد کردند اما استفاده از اسناد مسروقه سوالاتی را درباره امنیت فرودگاه و انگیزه های این افراد ایجاد کرد که البته به نظر نمی رسد ارتباط مستقیمی با ناپدید شدن هواپیما داشته باشد.

سرنوشت هواپیما

با گذشت سال ها سرنوشت دقیق پرواز MH370 همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد. با وجود عملیات جستجوی گسترده لاشه اصلی هواپیما پیدا نشده است و تنها قطعاتی از آن در سواحل اقیانوس هند کشف شده اند. این قطعات فرضیه سقوط هواپیما در جنوب اقیانوس هند را تقویت می کنند اما جزئیات چگونگی پایان پرواز نامشخص باقی مانده است.

گزارش ها و فرضیه های متفاوت مطرح شده دربارهٔ سرنوشت هواپیما

گزارش های اولیه بر فرضیه سقوط در خلیج تایلند تمرکز داشتند اما داده های راداری و ماهواره ای مسیر هواپیما را به سمت غرب عبور از شبه جزیره مالایا و سپس پرواز طولانی مدت به سمت جنوب اقیانوس هند نشان دادند. این تغییر مسیر عمدی به نظر می رسید و فرضیه های مختلفی از جمله هواپیماربایی خودکشی خلبان آتش سوزی در کابین هیپوکسی (کاهش اکسیژن) و از کار افتادن سیستم ها مطرح شد.

یکی از فرضیه های جدی پرواز هواپیما در حالت خلبان اتوماتیک پس از یک حادثه (مانند آتش سوزی یا هیپوکسی) و ادامه پرواز تا اتمام سوخت و سقوط در اقیانوس هند است. فرضیه دیگر کنترل عمدی هواپیما توسط خلبان یا شخص دیگری و هدایت آن به سمت اقیانوس است. تمرین مسیرهای پروازی به سمت جنوب اقیانوس هند در شبیه ساز پرواز خلبان این فرضیه را تقویت کرد هرچند مقامات مالزی آن را به تنهایی دلیل کافی برای اثبات عمدی بودن حادثه ندانستند.

پیدا شدن قطعاتی از لاشه هواپیما

پس از گذشت بیش از یک سال از حادثه قطعاتی از لاشه هواپیما در سواحل جزیره رئونیون (متعلق به فرانسه در اقیانوس هند) پیدا شد. این قطعه که بخشی از بال هواپیما (فلپرون) بود توسط کارشناسان تایید شد که متعلق به بوئینگ ۷۷۷ و به احتمال بسیار زیاد مربوط به پرواز MH370 است. پیدا شدن این قطعه مکان احتمالی سقوط هواپیما را در منطقه وسیعی در جنوب اقیانوس هند تایید کرد.

پس از آن قطعات دیگری نیز در سواحل موزامبیک تانزانیا و سایر مناطق اطراف اقیانوس هند کشف شدند که برخی از آن ها نیز به پرواز MH370 نسبت داده شدند. این قطعات پراکنده درک بهتری از مسیر حرکت لاشه هواپیما پس از سقوط و تایید فرضیه پایان پرواز در اقیانوس هند ارائه دادند اما همچنان لاشه اصلی و جعبه های سیاه پیدا نشدند.

ردیابی مکان نهایی هواپیما

ردیابی مکان نهایی هواپیما چالش اصلی عملیات جستجو بود. اطلاعات ماهواره ای اینمارست نشان داد که هواپیما پس از ناپدید شدن از رادار برای حدود هفت ساعت دیگر نیز سیگنال هایی را ارسال کرده است. تحلیل این سیگنال ها دو کمان احتمالی را برای موقعیت نهایی هواپیما در جنوب اقیانوس هند یا شمال (به سمت آسیای مرکزی) مشخص کرد.

با رد شدن مسیر شمالی تمرکز جستجو بر کمان جنوبی در اقیانوس هند قرار گرفت. این منطقه بسیار وسیع و عمیق است و شرایط جوی نامساعد جستجو را دشوار می کرد. با استفاده از تجهیزات پیشرفته زیرآبی و کشتی های تحقیقاتی منطقه گسترده ای در جنوب اقیانوس هند جستجو شد اما اثری از لاشه اصلی پیدا نشد.

تعلیق عملیات جستجو

پس از سال ها تلاش بی وقفه و جستجو در منطقه ای به وسعت ۱۲۰ هزار کیلومتر مربع در جنوب اقییانوس هند بدون دستیابی به نتیجه قطعی مقامات استرالیا مالزی و چین در ژانویه ۲۰۱۷ رسماً عملیات جستجوی زیرآبی را به حالت تعلیق درآوردند. این تصمیم با ناراحتی خانواده های قربانیان همراه بود و به این معنی بود که جستجو تا پیدا شدن اطلاعات جدید و قابل اتکا متوقف خواهد شد.

یک شرکت خصوصی نیز در سال ۲۰۱۸ جستجوی دیگری را انجام داد اما آن هم موفق به پیدا کردن لاشه اصلی نشد. تعلیق عملیات جستجو به این معنی نیست که پرونده MH370 بسته شده است اما نشان دهنده دشواری فوق العاده در یافتن هواپیما در چنین منطقه وسیع و عمیقی از اقیانوس است.

وسایل و تجهیزات مورد استفاده به منظور کشف رخداد

در عملیات جستجوی پرواز MH370 از طیف وسیعی از وسایل و تجهیزات پیشرفته استفاده شد. در مراحل اولیه هواپیماها و کشتی های گشتی برای جستجوی بصری و راداری در سطح اقیانوس به کار گرفته شدند. تصاویر ماهواره ای از کشورهای مختلف نیز برای شناسایی اشیاء مشکوک بر روی آب مورد بررسی قرار گرفتند.

در فاز زیرآبی از سونار کششی پیشرفته و زیردریایی های بدون سرنشین (مانند بلوفین-۲۱) برای نقشه برداری از بستر اقیانوس و جستجوی لاشه استفاده شد. این تجهیزات قادر به اسکن مناطق عمیق و شناسایی اجسام بزرگ در زیر آب بودند. با این حال وسعت منطقه و عمق زیاد اقیانوس کارایی این تجهیزات را با چالش مواجه می کرد.

هزینه عملیات جستجو

عملیات جستجوی پرواز MH370 به دلیل وسعت منطقه و مدت زمان طولانی یکی از پرهزینه ترین عملیات جستجو در تاریخ هوانوردی بوده است. گزارش ها حاکی از هزینه های روزانه بیش از یک میلیون دلار در اوج عملیات بودند. کشورهای مختلفی از جمله استرالیا مالزی چین و ایالات متحده آمریکا در تامین مالی و اجرای این عملیات مشارکت داشتند.

هزینه کلی عملیات جستجوی رسمی به صدها میلیون دلار رسید. این مبلغ شامل هزینه عملیات هوایی دریایی و زیرآبی تجهیزات مورد استفاده و نیروی انسانی درگیر بود. با وجود این هزینه هنگفت عدم یافتن لاشه اصلی هواپیما این عملیات را از نظر نتیجه نهایی ناموفق ساخت.

سالگرد حادثه

هر ساله در تاریخ ۸ مارس سالگرد ناپدید شدن پرواز MH370 گرامی داشته می شود. در این روز خانواده های قربانیان و سایر افراد یاد و خاطره عزیزانشان را گرامی می دارند و خواستار ادامه تلاش ها برای یافتن هواپیما و روشن شدن حقیقت می شوند. این سالگردها یادآوری دردناک از معمایی حل نشده و فقدانی بزرگ برای خانواده ها و جامعه جهانی است.

از مثلث برمودا تا راز پرواز بی بازگشت هواپیمای مالزی؛ عجایب دنیای هوانوردی

دنیای هوانوردی شاهد حوادث و ناپدید شدن های مرموز دیگری نیز بوده است که ذهن انسان را به چالش می کشند. این حوادث هرچند از نظر مقیاس یا جزئیات با MH370 متفاوت باشند اما همگی در ایجاد حس شگفتی و پرسش درباره ناشناخته ها مشترک هستند.

مثلث برمودا

مثلث برمودا منطقه ای فرضی در اقیانوس اطلس شمالی است که به دلیل ناپدید شدن های متعدد هواپیماها و کشتی ها به شهرت رسیده است. این منطقه بین برمودا فلوریدا و پورتوریکو قرار دارد. اگرچه بسیاری از حوادث در این منطقه توضیحات منطقی دارند اما افسانه ها و داستان های زیادی درباره نیروهای ماوراءالطبیعه یا پدیده های غیرعادی در آن شکل گرفته است.

آملیا ارهارت سقوط یا اسارت؟

آملیا ارهارت خلبان پیشگام آمریکایی در سال ۱۹۳۷ هنگام تلاش برای پرواز دور دنیا ناپدید شد. هواپیمای او بر فراز اقیانوس آرام ناپدید گشت و با وجود جستجوهای گسترده هرگز اثری از او یا هواپیمایش پیدا نشد. فرضیه های مختلفی از سقوط در اقیانوس تا فرود اضطراری در جزیره ای دورافتاده و حتی اسارت توسط نیروهای ژاپنی مطرح شده است.

دی بی کوپر D B Cooper

دی بی کوپر نام مستعاری است برای فردی که در سال ۱۹۷۱ یک هواپیمای بوئینگ ۷۲۷ را در شمال غرب آمریکا ربود با دریافت باج ۲۵۰ هزار دلاری با چتر نجات از هواپیما بیرون پرید و هرگز پیدا نشد. این تنها هواپیماربایی حل نشده در تاریخ آمریکا است و هویت و سرنوشت کوپر همچنان یک معما باقی مانده است.

پرواز شماره 447 ایرفرانس

پرواز شماره ۴۴۷ ایرفرانس در سال ۲۰۰۹ از ریودوژانیرو به پاریس بر فراز اقیانوس اطلس سقوط کرد و ۲۲۸ سرنشین آن جان باختند. برخلاف MH370 لاشه اصلی این هواپیما پس از دو سال جستجو در عمق اقیانوس پیدا شد و جعبه های سیاه اطلاعات ارزشمندی را درباره علت حادثه (ترکیبی از یخ زدگی سنسورها واکنش نادرست خلبانان و شرایط جوی) ارائه دادند. این حادثه شباهت هایی از نظر سقوط در اقیانوس با MH370 دارد.

پرواز TWA شماره 800

پرواز شماره ۸۰۰ خطوط هوایی TWA در سال ۱۹۹۶ اندکی پس از برخاستن از نیویورک به مقصد پاریس بر فراز اقیانوس اطلس منفجر و متلاشی شد و ۲۳۰ نفر کشته شدند. تحقیقات گسترده نشان داد که علت حادثه انفجار بخار سوخت در یکی از مخازن بال هواپیما بوده است. این حادثه نیز سوالات و فرضیه های متعددی را در پی داشت.

هواپیمای استار داست خطوط هوایی بریتیش-ساوت آمریکن

هواپیمای استار داست یک هواپیمای مسافربری بریتانیایی در سال ۱۹۴۷ در رشته کوه های آند در آمریکای جنوبی ناپدید شد. لاشه هواپیما و بقایای سرنشینان آن تنها پس از بیش از ۵۰ سال در سال ۱۹۹۸ در اثر ذوب شدن یخچال های طبیعی پیدا شد. علت سقوط به احتمال زیاد برخورد با کوه در شرایط آب و هوایی نامساعد بوده است.

علت ناپدید شدن هواپیما چه بود؟

علت دقیق ناپدید شدن پرواز MH370 هنوز مشخص نیست و در حد فرضیه باقی مانده است. فرضیه های اصلی شامل نقص فنی آتش سوزی هیپوکسی هواپیماربایی یا اقدام عمدی توسط خلبان یا شخص دیگری است.

آیا لاشه هواپیما پیدا شده است؟

لاشه اصلی هواپیما پیدا نشده است. تنها قطعاتی از آن از جمله بخشی از بال هواپیما در سواحل اقیانوس هند کشف شده اند که تایید می کنند هواپیما در نهایت در اقیانوس سقوط کرده است.

مکان ناپدید شدن هواپیما کجاست؟

هواپیما ابتدا بر فراز دریای جنوبی چین ناپدید شد اما مسیر خود را تغییر داد و به سمت جنوب اقیانوس هند پرواز کرد. محل احتمالی سقوط آن در منطقه وسیعی در جنوب غرب استرالیا در اقیانوس هند تخمین زده شده است.

این هواپیما چه زمانی ناپدید شد؟

پرواز MH370 در تاریخ ۸ مارس ۲۰۱۴ میلادی (۱۷ اسفند ۱۳۹۲ شمسی) ناپدید شد.

چرا عملیات جستجو متوقف شد؟

عملیات جستجوی رسمی به دلیل عدم یافتن لاشه اصلی هواپیما پس از جستجوی منطقه ای بسیار وسیع و پرهزینه و نبود اطلاعات جدید و قابل اتکا برای ادامه جستجو متوقف شد.

فرضیه های اصلی درباره ناپدید شدن هواپیما چیست؟

فرضیه های اصلی شامل سناریوهای مختلفی نظیر اقدام عمدی خلبان یا شخص دیگر هواپیماربایی آتش سوزی منجر به از کار افتادن سیستم ها و هیپوکسی سرنشینان و خدمه هستند.

ماجرای مسافران با پاسپورت دزدی چه بود؟

دو مسافر ایرانی با پاسپورت های دزدی از یک اتریشی و یک ایتالیایی سوار هواپیما شده بودند. تحقیقات پلیس نشان داد که انگیزه آن ها مهاجرت بوده و ارتباطی با حادثه اصلی نداشته اند.

پیدا کردن هواپیما چه چیزی را فاش خواهد کرد؟

پیدا کردن لاشه اصلی و به خصوص جعبه های سیاه می تواند اطلاعات حیاتی درباره لحظات پایانی پرواز علت تغییر مسیر وضعیت سیستم ها و مکالمات کابین خلبان را فاش کند و به حل این معما کمک کند.

آملیا ارهارت که بود؟

آملیا ارهارت یک خلبان زن پیشگام آمریکایی بود که در دهه ۱۹۳۰ به شهرت رسید. او در سال ۱۹۳۷ هنگام تلاش برای تکمیل پرواز دور دنیا بر فراز اقیانوس آرام ناپدید شد و سرنوشت او نیز یکی از معماهای هوانوردی است.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "گم شدن هواپیما" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "گم شدن هواپیما"، کلیک کنید.