یک خوش خیالی 26 درصدی!
آفتاب نیوز :
سرانجام شورای مسکن استان تهران سقف افزایش اجاره بها در پایتخت را اعلام کرد تا مستاجرانی که برای تمدید قرارداد منتظر بودند با یک حساب سرانگشتی تکلیف خود را مشخص کنند. درحالی که سال گذشته سقف افزایش اجاره بها 25 درصد برای تهران و 20 درصد شهر های استان تهران اعلام شده بود امسال سقف این افزایش، در تهران یک درصد و برای شهر های استان تهران 4 درصد افزایش پیدا کرد. «داود بیگی نژاد» نایب رییس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران روز جمعه با اعلام این خبر گفت: در جلسۀ شورای مسکن استان که با حضور مدیر کل راه و شهرسازی استان تهران و استاندار تهران برگزار شده بود مقرر شد تا با توجه به قانون ساماندهی بازار زمین و مسکن و تعیین نرخ تورم، میزان افزایش اجاره بهای مسکن در سال 1403 برای شهر تهران 26 درصد و برای شهر های استان تهران نیز 24 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته باشد.
این افزایش درحالی است که آمار ها نشان می دهند تورم در تهران نزدیک به 40 درصد است و درصد زیادی از صاحبخانه ها باتوجه به تورم بالا از این سقف اعلام شده تبعیت نمی کنند. بیگی در این باره می گوید: به هر حال اجاره بها تابعی از قیمت مسکن است و این موضوع بر کسی پوشیده نیست. اما نکته ای که بار ها و بار ها از سوی ما به آن اشاره شده است این است که در بازار اجاره مسکن کنترل و نظارت بر بازار و جلوگیری از فعالیت مشاوران املاک متخلف و غیر مجاز می تواند زمینه را برای کنترل بازار اجاره مسکن فراهم کند.
سقف اجاره بها درحالی از سوی شورای مسکن استان تهران اعلام شد که این روز ها نگاهی به آگهی های اجاره خانه در سایت های مختلف حکایت از افزایش دوباره اجاره بها در مناطق مختلف پایتخت و حومه دارد؛ افزایشی که به نظر می رسد تابع هیچ قاعده و قانون و سقفی نیست و با گران شدن ملک و زمین اجاره بها افزایش پیدا می کند. در این میان برخی مالکان پا را فراتر گذاشته و اجاره بها را بیشتر از عرف تعین می کنند و هیچ نهاد و یا قانونی هم انگار نمی تواند مانع از این کار شود. موضوعی که خیلی از مستاجران به آن اذعان دارند و می گویند صاحبخانه هر سال بیش از 50 درصد روی اجازه می گذارد و به هیچ عنوان نیز کوتاه نمی آید. تا قبل از این که قیمت مسکن دچار جهش شود، رشد سالانه اجاره ها همیشه زیر 13 درصد بود، اما حالا این عدد به بالای 40 درصد رسیده و مشخصاً وجود تب در اجاره نشینی را تایید می کند. نرخ تورم سالانه اجاره بها در حالی به بیش از 40 درصد رسیده که افزایش حقوق و دستمزد در سال جاری، حداکثر 30 درصد بوده است، یعنی نرخ رشد اجاره بها از تورم عمومی پیشی گرفته و فشار زیادی بر مستاجران وارد کرده است.
از شهر به حاشیه
محمد رضا ساکن شرق پایتخت بااشاره به بالا رفتن بی ضابطه اجاره بها به نور نیوز می گوید: «5 سال است در یک آپارتمان 70 متری زندگی می کنم. صاحبخانه هر سال با هماهنگی چند بنگاه مسکن مبلغی را به عنوان افزایش اجاره تعیین می کرد که معمولا نزدیک به 30 درصد بود. اما سال گذشته به یکباره بیش از 55 درصد روی اجاره گذاشت. هرچه قدر هم اعتراض کردم که سقف نباید بیش از 25 درصد باشد گفت عرف قیمت همین است و نمی تواند کمتر از عرف افزایش بدهد. از چند بنگاه مسکن هم پیگیر شدیم و همه تایید کردند و از من خواستند که با صاحبخانه کنار بیایم و تمدید کنم، چون اجاره بها به شدت افزایش پیدا کرده است. متاسفانه افزایش اجاره بها بیش از تورم است و بیش از نیمی از حقوق ماهیانه من برای اجاره خانه می رود. باور کنید کسانی را می شناسم که دو اتاق بدون امکانات در جنوبی ترین نقطه تهران اجاره کرده و به سختی زندگی می کنند.»
علیرضا ساکن مهرشهر کرج است و تا بهار سال قبل در تهران مستاجر بود، ولی با افزایش اجاره بها مجبور شد به حاشیه تهران برود. او در گپ و گفتی با نور نیوز با اشاره به اینکه تب افزایش اجاره بها به حاشیه پایتخت هم رسیده است گفت: «چند سال در منطقه مهرآباد تهران مستاجر بودم و با ودیعه 300 میلیون تومان و اجاره 3 میلیون تومان در یک خانه 50 متری زندگی می کردیم. اما صاحبخانه سال گذشته اعلام کرد باید 7 میلون تومان دیگر به اجاره اضافه کنم. سال قبل 27 درصد به حقوق ها اضافه شد، ولی اجاره خانه ما بیش از دوبرابر شد. حقوق من سال قبل 12 میلیون تومان بود و نمی توانستم 10 میلیون تومان اجاره بدهم. به همین خاطر به مهرشهر کرج آمدم و یک واحد 85 متری با ودیعه 250 میلیون تومان و کرایه ماهانه 5 میلیون تومان اجاره کردم. از آنجایی که محل کار من تهران است رفت و آمد برای ما سخت شده است، اما چاره ای نداریم. اگر عصر ها سری به متروی تهران به کرج و هشتگرد بزنید واقعیت را از نزدیک می بینید. خیلی از مسافران مترو تا چند سال قبل تهران زندگی می کردند، اما با افزایش اجاره خانه مجبور شدند به حاشیه تهران و کرج، مهرشهر، هشتگرد و نظرآباد نقل مکان کنند.»
رکورد شکنی در اجاره بها
رکورد اجاره بها سال گذشته شکسته شد. رکوردی که با 55 درصد افزایش اجاره بها در سال 1402 به ثبت رسید. این افزایش که از سال 1370 بی سابقه بود رکورد جدیدی بود و همین امر باعث شد برخی از مستاجران پایتخت نشین اثاث خود را بردارند و به حاشیه شهر بروند. البته حاشیه پایتخت نیز از این افزایش وحشتناک در امان نماند.
قله نرخ رشد اجاره بها در تهران آبان ماه سال گذشته بود. به این معنا که در طول هفت ماه مقدار متوسط رشد نقطه ای اجاره بها در تهران نسبت به مدت مشابه سال گذشته در قرارداد های جدید و تمدیدی ثبت شده به صورت رسمی، معادل 55 درصد یعنی بیش از 2برابر میانگین تاریخی این نرخ بود.
هزینه اجاره نشینی در تهران طی 7ماه سال گذشته، رکورد افزایش سالانه اجاره بها از سال 70 به بعد را شکست. این در حالی بود که میانگین رشد سالانه اجاره بها از سال 70 تا پایان سال 1401 به طور متوسط سالانه 24 درصد بود (سایت فرارو – 18 آبان). در تمام سال های اخیر (به استثنای 1400) سرعت رشد قیمت مسکن بسیار بالا بود و قله تاریخی آن نیز در سال 99 ثبت شد؛ به این ترتیب که در یک سال میانگین قیمت هر مترمربع آپارتمان مسکونی در تهران 80 درصد نسبت به سال قبل از آن رشد کرد، اما در هفت ماهه نخست سال گذشته تورم مسکن از نرخ رشد تاریخی قبلی نیز فراتر رفت و به 87 درصد رسید. به این ترتیب سال 1402 هم سال دیگری از ثبت رکورد تورم مسکن بوده و به همان نسبت نیز تورم اجاره بها در همین مدت هفت ماهه یک قله تاریخی جدید را ثبت کرد. نرخ رشد اجاره بها در این مدت در حالی به 55 درصد رسید که بر اساس آمار بانک مرکزی این رقم در سال های 1400 و 1401 به ترتیب 45 و 44 درصد بوده است. بررسی های آماری نشان می دهند اجاره بهای مسکن در سبد هزینه های خانوار در پایان سال 1401 به 51 درصد افزایش یافت و این یعنی بیش از نیمی از درآمد خانوار های پایتخت نشین صرف پرداخت اجاره مسکن شد.
قانونی برای ساماندهی اجاره بهای مسکن
27 اردیبهشت امسال نیز ابراهیم رییسی، رییس جمهور شهید، قانون «ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره بها» را به عنوان آخرین قانون قبل از شهادت برای اجرا به دستگاه های مربوطه ابلاغ کرد. با این ابلاغ، دستگاه های مربوطه در دولت باید ظرف مدت تعیین شده در قانون نسبت به تدوین و تصویب آیین نامه های اجرایی هر یک از موضوعات و مفاد این قانون برای ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره، اقدام کنند. در بخشی از این قانون، به دولت تکلیف شده است با شناسایی شهر ها و استان هایی که نرخ تورم عمومی سالانه در آن ها بیش از 30 درصد است، سقف مجاز افزایش اجاره بها در قرارداد ها تعیین شود. این سقف مجاز برای افزایش اجاره بها بر اساس شرایط و مقتضیات جغرافیایی، بین 50 تا 100 درصد نرخ تورم عمومی تعیین می شود.
12 خرداد نیز شورای مسکن استان تهران سقف اجاره بها برای شهر تهران را تهیه و به وزارت راه و شهرسازی برای ابلاغ ارایه کرد. جزییات نشان می دهد که سقف اجاره بها در حد نرخ تورم است.
ورود دولت برای تعیین سقف اجاره بها اگر چه موافقان و مخالفان زیادی دارد، اما به نظر می رسد دولت امسال بدون توجه به نظر مخالفان، تصمیم خود را گرفته و به بازار اجاره بهای مسکن ورود کرده است. نکته ای که امسال بازار مسکن را نسبت به سال های قبل متمایز ساخته این است که دولت برای اولین بار در بازار مسکن به صورت مستقیم دخالت خواهد کرد.
کارشناسان بر این باورند که طبق قانون ساماندهی بازار زمین و مسکن تعیین سقف اجاره برای مناطقی که نرخ تورم آن ها بیش از 30 درصد باشد امکان پذیر است و لذا به نظر می رسد در برخی استان ها تعیین سقف اجاره بها منتفی باشد.
اما برخی کارشناسان و فعالان بازار مسکن می گویند که طبق قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره، نرخ گذاری بازار اجاره باید از قیمت گذاری تبعیت کند. این اظهارات نشان می دهد که وقتی قیمت ملک و نهاده های تولید مسکن روند رو به رشدی دارد باید به افزایش نرخ اجاره بها تن داد. اما این افزایش اجاره بها نباید بیشتر از تورم موجود و عمومی باشد. اما آنچه که مشهود است این است که بازار فصل نقل و انتقالات بازار مسکن و اجاره، آرام آرام داغ می شود و باید منتظر ماند و دید که تعیین سقف 26 درصد افزایش اجاره بها در سال 1403 می تواند التهاب بازار مسکن را کاهش دهد یا نه.
بازاری که همیشه صعودی است
نگاهی به بازار اجاره بها در یک دهه اخیر نشان می دهد که روند و نمودار این بازار همیشه صعوی بوده و طی یک دهه اجاره بها 300 درصد رشد داشته است. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان بازار مسکن از دیگر بازار ها جدا نیست. یک کارشناس بازار مسکن، درباره روند رو به رشد بازار اجاره بهای مسکن گفته آن گونه که فایل های جدید اجاره ملک در سایت های آنلاین نشان می دهد متاسفانه قیمت ها در بازار ملک هم با روندی صعودی همراه شده و صاحبان املاک بر این باورند که زمانی که در همه بازار ها قیمت ها بالا رفته این بازار هم از سایر بازار ها جدا نیست و چاره ای جز افزایش اجاره ها ندارند. صاحبان ملک هم درصددند تا از سرمایه های خود به نوعی محافظت کنند و سعی دارند تا از میزان تورم موجود جا نمانند.
بررسی ها نشان می دهد نرخ رشد اجاره بها در کشور ما همواره تابعی از نرخ تورم عمومی و تورم مسکن بوده و در اغلب سال ها بین دو منحنی تورم مذکور قرار داشته است. با این حال بررسی ها نشان می دهد نقش تورم مسکن در اجاره بهای پایتخت به مراتب بیشتر از تورم عمومی بوده است.
نتایج بررسی ها حاکی است نسبت تورم اجاره به تورم عمومی تا قبل از سال 98 به طور میانگین معادل 1.1 درصد بوده، اما از سال 98 که سرعت رشد اجاره بها در تهران و به دنبال آن در کشور یکباره با افزایش چشمگیر مواجه شد، این نسبت هم تغییر کرده و در فاصله سال 98 تا پایان هفت ماهه اول سال گذشته به 2 واحد رسیده است.
به طور معمول تورم اجاره بها در تهران همواره بیشتر از نرخ مشابه در کشور بوده و اکنون نیز همین رویه حاکم است. بسیاری از کارشناسان معتقدند مهار تورم عمومی کلید حل مشکل افزایش اجاره بها است.
منبع: نورنیوز
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "یک خوش خیالی 26 درصدی!" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "یک خوش خیالی 26 درصدی!"، کلیک کنید.